روزانه افراد مختلفی به یک آرایشگاه مراجعه می نمایند که معمولا برای بیشتر آن ها از یک سری وسایل به صورت مشترک استفاده می شود، در صورتی که یکی از مشتریان آرایشگاه دچار بیماری های قابل انتقال در این مکان باشد می تواند از این طریق دیگران را نیز مبتلا نماید.
تعریف و شرح وظایف سالن های آرایشی و زیبایی:
به مکانی گفته می شود که با توجه به شرح وظایف، فقط اقدامات زیبایی و آرایشی در امور پاکسازی را انجام داده وبه هیچ عنوان حق دخالت در امور و حیطه پزشکی و ورزشی را ندارند.
1- شامل دکلره کردن یا رنگ بری و یا رنگ کردن مو
2- گریم پوست، ترمیم ابرو با قلم
3- بخور آب گرم بدون استفاده از ازن و اشعه ماورابنفش، استفاده از موم و یا ایپلاسیون
4- استفاده از کرم های مرطوبکننده و ماسک های استاندارد
۱- تاتو
۲- لیزر
۳- کرایو
۴- کاشت مژه و ناخن با نفوذ در پوست
برخی دیگر از این اقدامات عبارتند از: الکترولیز، لیپولیز، هیدرودرمی، کوتریزاسیون پوست، کاشتن مو، پیلینگ (برداشتن قشر سطحی پوست)، کار هایی مانند خالکوبی (تاتو ) و حالت دادن ناخن های دست و پا (مانیکور و پدیکور ) در صورتی که با وسایل آلوده و توسط افراد غیرمتخصص (در امور پزشکی) انجام شود.
آرایشگران باید پیش از شروع اصلاح صورت، نخ اصلاح را با الکل ضدعفونی نمایند و جهت جلوگیری از آلوده شدن نخ آن ها را در قوطی هایی در بسته نگه داشته و پس از استفاده هر مشتری نخ را تعویض کرده تا یک نخ با پوست دو نفر تماس نداشته باشد.
برای ضدعفونی کردن کلیه وسایل کار فلزی باید از چراغ الکلی (ترجیحا فور) استفاده شود. برای کوتاه کردن مو ها باید از پیش بند یک بار مصرف و شانه شخصی استفاده شود.
استفاده از حوله شخصی برای خشک کردن مو ها الزامی است و استفاده از حوله های موجود در آرایشگاه ممنوع می باشد. استفاده از روپوش کار تمیز با رنگ روشن برای آرایشگران الزامی است.
مش کردن مو ها اغلب به دو روش انجام می شود با استفاده از کلاه و با استفاده فویل. کلاهی که برای مش استفاده می شود از جنس لاستیک نرم و با ضخامتی متوسط است که آرایشگران موظف اند پس از هر بار مصرف کلاه آن را با مایع ظرفشویی شسته و با الکل ضدعفونی نمایند و برای جلوگیری از چسبناک شدن، به آن پودر بزنند.
استفاده از فویل برای مش کردن بهداشتی تر است چون فویل یک بار مصرف است. اما آرایشگری که با فویل مش می کند باید با تجربه باشد چون فویل حرارتی بیشتر را در خود نگه می دارد و ممکن است مو را بسوزاند.
1- ایدز
2- هپاتیت C و B
3- عفونت های میکروبی، ویروسی، قارچی و باکتریایی
4- بیماری های پوستی، اگزما، زگیل، تراخم، کزاز، کچلی، شپش و سایر حساسیت های پوستی که اغلب در صورت رعایت نکردن اصول بهداشتی و استفاده از وسایل آلوده مشترک، منتقل می شوند.
1- پیشبند:
قسمتی از پیشبند که دور گردن افراد بسته میشود در تماس با پوست گردن بوده و غالبا طی مدت اصلاح در این ناحیه تعریق صورت میگیرد. حال اگر مشتری ناقل بیماری هایی مانند ایدز و هپاتیت C و B باشد و در هنگام اصلاح در ناحیه سر و صورت و گردن بریدگی ایجاد شود و پیشبند فرد آلوده شود سرایت بیماری به دیگران اتفاق میافتد. لازم به ذکر است که میکروب سفلیس و ویروس ایدز حدود نیم ساعت، خارج از بدن انسان یا میزبان زنده میمانند و ویروس هپاتیت نیز یک هفته میتواند زنده بماند.
2- شانه:
در سر بعضی از افراد ممکن است، جوش های ریزی باشد که موقع شانه کردن باز شده و خون و ترشحات ناشی از آن شانه را آلوده کند و با توجه به اینکه شانه با مو و پوست سر در تماس است در صورتی که ضد عفونی نشود، میتواند موجب انتقال بعضی از بیماری های قارچی شود.
3- تیغ و قیچی:
در صورت استفاده از یک تیغ برای بیش از یک نفر، انتقال بیماری تسریع میگردد و استفاده از ریشتراش برقی و یا فرچه ها برای تراشیدن ریش هم می تواند مانند وسایل نوک تیز موجب انتقال بیماری شوند.
4- حوله:
حوله هایی که گاه روی رخت آویز ها در کنار خیابان جهت هواخوری مشاهده میشود، نیز میتواند وسیلهای برای انتقال بیماری های پوستی باشد.
به منظور پیشگیری از انتقال کلیه بیماری های خونی و پوستی قابل انتقال در آرایشگاه ها، بهترین روش، استفاده از وسایل اختصاصی برای هر مشتری می باشد. بنابراین لازم است که متصدیان آرایشگاه ها از مشتریان خود بخواهند که وسایل آرایشی اختصاصی را همراه خود بیاورند.
در صورت ناچار بودن آرایشگر به استفاده از وسایل مشترک، باید اقدامات ضدعفونی کردن وسایل کار در حضور مشتری و قبل از شروع به کار انجام شود. آرایشگر باید همچنین دست های خود را بعد از پایان اصلاح هر مشتری و قبل از شروع کار مشتری بعدی، با صابون و آب شستشو دهد.
برای ضدعفونی کردن سطح میز کار، پس از اصلاح هر مشتری باید الکل 70 درصد به وسیله آبفشان روی میز پاشیده و با دستمال تمیز و مناسب پاک شود. کف محل کار نیز لازم است روزانه به وسیله مواد ضدعفونیکننده، مانند آب ژاول شستشو و گندزدایی شود.
برای ضدعفونی کردن وسایل فلزی مانند قیچی و تیغه های ماشین اصلاح بهتر است از حرارت مستقیم استفاده شود (حداقل به مدت زمان 30 ثانیه، به طوری که وسیله مذکور کاملا داغ شود). چراغ الکلی وسیله مناسبی برای این کار است، ولی برخی از آرایشگران ترجیح میدهند که یک شعله کوچک گاز، مانند شعله های آزمایشگاهی به طور دایم روی میز آن ها روشن باشد تا مرتب از آن استفاده کنند. برای ضدعفونی کردن وسایل پلاستیکی میتوان از محلول الکل 70 درصد استفاده نمود که البته وسایل باید کاملا در محلول غوطهور شوند. وسایل استفاده شده برای هر مشتری باید در ظرفی مجزا قرار گیرد تا در اولین فرصت با محلول الکل 70 درصد شسته شده و در ظرف محلول ضدعفونی قرار گیرند.
بهترین راه حفاظت شخص از انتقال بیماری های واگیردار در آرایشگاه ها، انتخاب یک آرایشگاه مخصوص و استفاده از لوازم شخصی می باشد.
استفاده از ساولن (Savlon) برای ضد عفونی وسایل در آرایشگاه جهت پیشگیری از انتقال هپاتیت bو c و ایدز موثر نیست.
الکل 70 درصد بعد از اینکه وسیله به مدت 15 الی 30 دقیقه در آن غوطه ور گردید خاصیت ضد عفونی دارد، بنابراین هنگامی که آرایشگاه شلوغ است انجام این کار با زمان های کمتر از مدت ذکر شده مفید نخواهد بود.
برای ضد عفونی کردن وسایل فلزی، باید آنها را حداقل یک دقیقه روی چراغ الکلی قرار داد.
بهترین راه ضد عفونی کردن وسایل پلاستیکی استفاده از محلول هیپوکلریت سدیم (وایتکس) یک درصد است.
بهترین روش ضدعفونی کردن وسایل فلزی استفاده از اتوکلاو است.
ترکیبات تجاری حاوی گلوتارآلویید 2% (مانند سایدکس، راپیدید و…) در مدت 1 تا 2 دقیقه باعث از بین رفتن HIV می شوند.
در آرایشگاه استفاده از هر وسیله نوک تیز یا برنده در کار هایی مانند تاتو، خالکوبی و… می تواند به راحتی بیماری هایی نظیر هپاتیت B و C و ایدز را انتقال دهد.
به طور معمول از هر پیشبند برای چند مشتری استفاده میشود و به این ترتیب امکان خطر انتقال بیماری های پوست و مو از طریق قسمتی که دور گردن بسته میشود و در ارتباط مستقیم با پوست است، لذا مهم ترین راه برای برطرف کردن این مشکل استفاده از پیش بند یکبار مصرف و یا استفاده دستمال و یا استفاده ازچسب های مخصوص دور گردن می باشد.
کلیه کارگران و متصدیان موظف به داشتن کارت بهداشت و همچنین رعایت کامل بهداشت و دستور العمل های کارشناس بهداشت می باشند.
روپوش کارگران به رنگ روشن و تمیز باشد. متصدیان موظف به تهیه جایگاه محفوظ و مناسب برای نگهداری لباس کارگران خود می باشند. هر کارگر موظف به داشتن صابون وحوله تمیز اختصاصی می باشد.
جعبه کمک های اولیه در محل مناسب نصب گردد، کف باید از جنس قابل شستشو، صاف و بدون فرو رفتگی و دارای شیب مناسب به طرف کف شوی باشد.
دیوار بایستی از ورود جوندگان و حشرات در امان بوده و صاف و بدون فرو رفتگی و شکاف باشد. در ها و پنجره ها بدون ترک خوردگی و شکستگی بوده و با داشتن توری و حفاظ از ورود حشرات و جوندگان جلوگیری کنند.
سقف صاف، بدون ترک خوردگی و شکستگی و تمیز باشد. آب مصرفی مورد تایید مقامات بهداشتی باشد. سیستم فاضلاب، بهداشتی باشد.
روشویی ها سالم و بدون شکستگی بوده و با مواد ضدعفونی کننده مرتبا نظافت شوند.
تهویه به نحوی صورت گیرد که همیشه هوای داخل اماکن سالم و عاری از بو باشد،برای جلوگیری از حریق و انفجار و سایر خطرات احتمالی پیش بینی های لازم انجام شود. زباله دان درپوش دار، ضد زنگ، قابل حمل و به تعداد و اندازه کافی موجود بوده و بعد از تخلیه شسته شده و مجهز به کیسه زباله باشد. پشه و مگس و سایر حشرات و جوندگان در داخل آرایشگاه دیده نشود.
کلیه وسایل مورد استفاده از قبیل پیش بند، شانه، برس، قیچی و … پس از تمیز کردن ضدعفونی گردد، کلیه حوله های مصرفی، روزانه در محل مناسب شسته، ضدعفونی و خشک گردد و همواره از تیغ یک بار مصرف استفاده شود.
سمپاشی منازل و سمپاشی ساس و سوسک و انواع حشرات را به شرکت پاکان مروارید بسپارید این شرکت سمپاشی با داشتن نیروهای متخصص و باتجربه آماده سمپاشی منازل، سمپاشی ساختمان محل کار میباشد. شما کافیست با شماره 9109207710 تماس بگیرید. شرکت سمپاشی پاکان مروارید آماده همکاری با ارگانهای خصوصی و دولتی برای سمپاشی حشرات میباشد.
بیشتر بدانید: